Opnar for plikt-år for alle

Svein Olav B. Langåker
Publisert
Oppdatert 24.05.2017 15:05

info

Denne artikkelen er eldre enn 1 år gamal. Det betyr at noko av informasjonen kan vere utdatert.

Noreg har enno verneplikt, men i 2009 var det berre 7600 personar som fullførte førstegangstenesta. Dette utgjorde nær 12 prosent av dei innrullerte frå begge kjønn.

– I mange år har me lukka augo for at verneplikta har blitt svært selektiv. Men verneplikt må me ha. På sikt, i tillegg til militærteneste, kan det å innføra ei brei, obligatorisk samfunnsteneste for både jenter og gutar difor vera interessant, seier Marit Nybak til Dagsavisen. Ho er stortingsrepresentant og ein viktig forsvarspolitikar i Arbeidarpartiet.

Ho får støtte av partikollega Monica Mattsson som meiner at ei form for samfunnsteneste er gunstig for å støtta opp under viktig samfunnsfunksjonar, samstundes som det vil gjera systemet meir rettferdig enn i dag.

Færre land med verneplikt
Tyskland er det siste store landet i EU som har avvikla verneplikta, då dei vedtok dette i fjor. Frå 1. mars i år blir berre frivillige tatt inn i militærteneste her. Også i Ukraina er verneplikta i ferd med å leggjast ned. I tillegg til Noreg er det no berre Danmark, Finland, Sveits, Austerrike, Russland, Estland, Moldovia, Kvite-Russland, Tyrkia og Hellas som held på verneplikta i Europa.

Enno er det 14 land som har verneplikt også for kvinner.

Kva meiner du om forslaget? Er det på tide at alle har eit pliktår til teneste for samfunnet?

Faktaboks

Les meir om verneplikta på Wikipedia!